Oletko haaveillut kamppailulajin aloittamisesta ja mietit vielä mikä laji olisi sinulle tähän hetkeen sopivin? Vai harkitsetko kenties lajin vaihtamista ja muut lajit tuntuvat vielä jännittävän tuntemattomilta? Silloin tulit oikean blogiartikkelin pariin, nimittäin nyt vertaillaan Crestin monikamppailusalin neljää eri lajia keskenään. Miten pystypuolen nyrkkeily ja thainyrkkeily eroavat toisistaan? Entä brassijujutsu tai vapaaottelu? Vai onko kamppailu aina kamppailua?
Periaatteessa joo ja sitten taas toisaalta todellakaan ei. Käydään ensin läpi sitä, mikä kamppailulajeja yhdistää.
Todellista teholiikuntaa neljässä eri muodossa ja monella tasolla
Ihan ensiksi ei varmastikaan tule yllätyksenä, että ne ovat kaikki äärimmäisen tehokasta kuntoliikuntaa. Kunnonkohottajia, rasvanpolttajia ja voiman sekä ketteryyden lisääjiä. Kamppailulajit esimerkiksi lasketaan energiankulutukseltaan teholajeihin. Tunnin intensiivinen nyrkkeily tai thainyrkkeily voi kuluttaa jopa 700-800 kilokaloria ja painipainotteiset treenit matolla 400-500 kilokaloria. Toki tämä on vain haitari, jossa kulutus voi mennä ali tai ylikin, riippuen liikkujan lähtökohdista sekä treenin intensiteetistä. Silti kamppailua kuin kamppailua voidaan todellakin sanoa tehokkaaksi liikunnaksi kaikilla sektoreilla.
Kamppailulajit ovat myös intiimi laji, jossa tullaan toista ihmistä aika iholle ja itsekin haavoittuvaisiksi monella eri tasolla. Kamppailulajeissa asetamme itsemme alttiiksi alistamiselle ja kivulle, ruhjeille, mustelmille ja jopa loukkaantumisille samalla, kun haastamme itsemme suoriutumaan fyysisesti, mentaalisesti sekä henkisesti parhaan potentiaalimme mukaan.
Kamppailulajit sisältävät lyöntejä, potkuja, lukkoja ja kuristuksia. Tavoite on aina treenata, sparrata, otella sekä kilpailla turvallisesti, vaan valehtelisimme jos väittäisimme, ettei kamppailussa ole mitään fyysisiä riskejä. Aivan, kuten kaikessa urheilussa on. Alkaen ihan niin pienestä kuin naarmut ja mustelmat yltäen jopa murtumiin tai vakavampiakin vaurioihin. Moni pötkii kamppailussa kuitenkin pitkälle kokematta mitään vakavampaa loukkantumista ja me Crestillä uskomme, että se on täysin mahdollista, kun treenataan ja otellaan järkevästi sekä toista ja itseä kunnioittaen. Tässä pelissä myös varusteet ovat oleellinen osa turvallisuutta, aivan kuten tekniikan huolellinen opettelu ja sen kunnioittaminen silloinkin, kun meinaa lähteä keulimaan.
Ja arvaa mitä? Vaikka toisin voisi luulla, meidän lajivalikoimamme kamppailulajit eivät lukeudu urheilulajeihin, joissa on suurin loukkaantumisriski tai vammautumisen vaara. Itseasiassa emme ole edes listalla. Joten toisin kuin luullaan, kamppailulajit eivät ole urheilulajien vaarallisimmasta päästä.
Itseasiassa kamppailu-urheilu tekee hyvää. Kaikkia kamppailulajeja yhdistää myös esimerkiksi arjen pikkumurheista, huolista ja stressistä palautuminen.
A. Siksi, että se on liikuntaa ja tehokasta sellaista.
B. Siksi, että se on myös keskittymistä vaativaa aivojumppa, jolloin aivot saavat pariksi tunniksi päivästä totaalitauon aivan kaikesta muusta.
C. Se on hermostolle ja hormonitoiminnalle positiivistakin, jopa primitiivisen luonnollista stressiä, mikä toimii vastapainona kuluttavalle stressille.
Uskomme vahvasti, että jokaiselle tekee hyvää ns. päästellä paineita fyysisesti, nimenomaan turvallisesti ja positiivisen yhdessätekemisen kautta. Kamppailussa on myös jotain hyvin luontaista ihmiselle. Aivot, koko keho, mieli ja henki saavat kokemuksia, jossa pääsemme toteuttamaan luontoamme.
Kamppailulajien parissa tutustuu uusiin ihmisiin ja voi saada aivan uuden yhteisön, heimon. Uusia ystäviä ja yhteyksiä. Vaikka kyse onkin yksilölajista, ollaan kamppailussa niin intiimisti, että lajitovereihin tutustuu aivan varmasti. Jos tähtää kilpailuihin, koko kamppailuskene niin kotimaassa, kuin mahdollisesti ulkomaillakin alkaa tulla tutuksi, ainakin omassa lajissa. Ja mikäpä estää syventymästä useampaankin kamppailulajiin. Nyt mennään niihin!
Brasilian jujutsu, brassijujutsu, BJJ
Brassijujutsun päävalmentajana Crestillä toimii kansainvälisestikin mainetta esimerkiksi workshopeillaan niittänyt Laura Rättyä. Tätä lajia treenataan tatamilla/matolla ja meillä Metsälän mustalla matolla on BJJ-treenien lisäksi myös lukkopainitreenejä. BJJ:ssä liikkuu myös vyöpeli. Vyön väri kertoo taitotasosta ja päävalmentajat graduoivat vöihin natsoja tai niin sanotun ylennyksen seuraavaan vyön väriin. Valkoisesta alkaa ja mustaan päädytään, jos päädytään. Se on aika kova jo se. Ja esim. meidän Lauralla on se ja “pari” natsaa!
Brassijujusulle on ominaista puristus- ja kuristusotteet, lukot ja painin eri elementit.Lajiin syventyessä oppii alasviennit, sidontojen hallinnan, heitot, sweepit ja ohitukset sekä esimerkiksi positiohierarkian. Kuten kaikilla kamppailulajiella, myös brassijujutsussa on omat säännöt sekä etikettinsä siihen, miten matolla liikutaan ja miten lajissa mittelöidään.
Brassijutusussa ei lyödä, eikä potkita
Paini tapahtuu pitkälti maassa
BJJ on selkeästi lajeistamme intiimein ja siinä todella ollaan iholla, pälleekkäin ja lähellä verrattaen muihin lajeihimme. Brassijujutsu sisältää vyöhierarkian
Koska pystyottelu kysyy yleisesti ottaen ainakin aerobista kuntoa enemmän, tässä lajissa voit ottaa halutessasi hieman kevyemmin tai sitten haastaa itsesi mahdollisimman pitkälle niin kunnossa, voimassa ja liikkuvuudessakin, kuin taidossa, tekniikoissa ja vaikka kisatatameilla asti
Vyöt motivoivat konkreettisempaan tavoitteellisuuteen, vaikket kisaisikaan
BJJ-varusteet: GI, Rash Guardit, NoGi-shortsit ja halutessaan voi käyttää esimerkiksi alasuojia sekä korva- ja hammassuojia. Alkeiskurssilla et tarvitse mitään muuta, kuin mukavat liikuntavaatteet ja juomapullon.Varusteita voi hankkia pikkuhiljaa, kun siirryt alkeiskurssilta jäseneksemme. Crestillä pyörii alkeiskurssit non-stoppina ja nopeat kuristavat hitaat hinnanalennuksissa!
Nyrkkeily
Ikivihreä klassikkolaji, jolla on pitkät juuret urheilun maailmassa ja varmasti nyrkkeily on myös lajeistamme tällä hetkellä suosituin, vaikka onkin tuorein tulokas lajivalikoimaamme. Crestillä nyrkkeilyn päävalmentajana toimii intohimoinen nyrkkeilyn tietopankki Petteri Jeskanen.
Nyrkkeilyssä keskitytään pitkälti lyönteihin, väistöihin, liikkumiseen ja etenkin askellukseen.
Nyrkkeilyssä ei potkita eikä painita, joten tämä on täydellinen vastakohta brassijujutsulle.
Otellaan pelkästään pystyssä ja ainoa tapa, millä vastaottelijan saa niin sanotusti pudottaa maahan, on tyrmäys lyönnillä, jolloin päästäänkin luvun laskuun.
Nyrkkeily on lajeistamme tällä hetkellä ainoa, millä voit yltää vaikka Olympialaisiin asti. Esimerkiksi Crestin kovin nyrkki Ismail Umar oli tänä vuonna Bangkokissa asti Olympiakarsinnoissa. Sinne on keltanokilla kuitenkin vielä jokunen treeni matkaa, joten keskitytään vielä hetki perusteisiin ja alkeisiin.
Nyrkkeilytreeneihin kuuluu isosti myös varjonyrkkeily, säkkiharjoittelu ja hyppynaru
Juokseminen on pystylajeja harrastaville myös hyvää lisätreeniä aerobisen kestävyyden parantamiseksi ja kunnon kohottamiseksi
Lyöntitarkkuutta, voimaa ja nopeutta, koordinaatiokykyä sekä kehon ja silmän yhteistyötä treenataan myös
Nyt varmaan jokainen tosinyrkkeilijä haluaa kivittää kirjoittajan… Tanssi ei ole kaukana nyrkkeilystä. I said what I said. Moni, jolla on etenkin hiphopista tai showtanssista kokemusta, oppii nyrkkeilyn yleensä nopeasti. Eli tietynlaisesta rytmitajusta on hyötyä myös nyrkkeilyssä, vaikkei se liity juurikaan musiikkiin mitenkään, vaan nimenomaan universaaleihin tahteihin, ennakointiin, koordinaatiokykyyn ja lihasmuistin sekä logiikan saumattomaan yhteistyöhön.
Alkeiskurssilla ei oteta juurikaan kontaktia ja harjoittelu keskittyy pitkälti tekniikan ja askelluksen oppimiseen sekä tietenkin kunnon kohottamiseen. Välineistöön kuuluu pistehanskat, pädit, säkki ja hyppynaru. Sinä voit tulla paikalle vain mukavissa liikuntavaatteissa. Muista juomapullo! Hanskat saat lainaan meiltä.
Hauska fakta muuten varusteista: nyrkkeily on lajeistamme ainoa, jossa treenikamppeisiin kuuluu kengät! Muita varusteita nyrkkeilyssä ovat tietenkin käsisiteet ja hanskat, hammassuojat ja kypärä. Nyrkkeilyshortsit on hyvä olla, jos haluaa päästä todella tunnelmaan ja nyrkkeilijän identiteettiin ineen. Alasuojat takaavat kunnon turvan tunteen. Varusteita tässäkin lajissa voi hankkia pikkuhiljaa, kun siirryt alkeiskurssilta jäseneksemme. Nyrkkeilyvarusteita löydät täältä.
Thainyrkkeily aka Muay Thai
Oeee! Pikkushortsit ja säärisuojat jalkaan. Pillipiiparimusiikki pyörimään ja seppele päähän. Parit rituaalirukoukset ja let’s mennään! Vai sittenkin ehkä parasta kuntoliikuntaa ja tehokkain vaihtoehtomme rasvanpolttoon sekä liikkuvuuden lisäämiseen?
Thainyrkkeilyn päävalmentajana Crestillä toimii koko kamppailusalin omistaja Mikko Blom, joka on tunnettu intohimoisesta suhtautumisestaan kilpaurheiluun. Thainyrkkeily on nopeatempoinen, monipuolinen ja raakakin pystylaji, jossa lyödään (mukana myös kyynärpäälyönnit), potkitaan (mukana myös pysty- ja polvipotkut) sekä pystypainitaan (clinch). Ei alasvientejä, eikä matossa painimista, Silti olennainen osa lajia on pyrkimys painin tai pyyhkäisyjen avulla kaataa vastustaja. Myös tyrmääminen lyömällä on sallittua. Toki otellessakin menee aikansa, kunnes siihen sarjaan ollaan valmiita ja treeneissä ei koskaan tyrmätä.
Treeneissä aerobinen kunto kohenee, on myös lihaskunto-osuuksia, hyppynarua, juoksua ja liikkuvuusharjoituksia, varjonyrkkeilyä ja säkkityöskentelyä. Jokainen tekee oman tason mukaan, joka muuten kohoaa jo neljän viikon alkeiskurssin aikana. Alkeiskurssilla keskitytään pädi- ja pokutyynytyöskentelyyn, samoin kuin tekniikka- ja välinetreeneissäkin. Alkeiskurssilla ei oteta kontaktia ja lainahanskatkin saat meiltä. Muutoin Muay Thai -varustukseen hanskojen lisäksi kuuluu säärisuojat, hammassuojat, käsisiteet ja halutessa nilkkatuet, alasuojat sekä kypärä.Jotkut käyttävät Muay Thai -shortseja myös treenatessa ja etenkin otteluissa ne ovat lähes poikkeuksetta vakio varustuksessa.
Crestiltä löytyy aktiivinen ja kunnianhimoinen kilparyhmä myös thainyrkkeilystä ja kilpaurheilussa otamme tosissamme lajiteenien lisäksi fysiikkavalmennuksen. Thainyrkkelyäkin voi harrastaa pelkästään kuntoa kohottaakseen, niin kuin moni meilläkin tekeekin.
Tuntikalenteristamme löytyy kuntothaita kolmena eri päivänä ja sparripainotteisetkin treenit ovat täysin kuntoilijaystävälliset.
Halusitpa sitten kohottaa kuntoa, pudottaa painoa tai kilpailla, niin tuu testaamaan thainyrkkeily. Jos siitä ei mitään muuta hanskaan jää, niin ainakin hieman kevyempi, voimakkaampi sekä ketterämpi keho. Tosin me lototaan, että rakastut.
Vapaaottelu aka MMA
Vapaaottelu on lajeistamme monipuolisin, sillä se yhdistää kaikki yllä esitellyt lajimme yhdeksi omaksi kokonaisuudeksi, mistä myös sen kansainvälinen nimi juontaa juurensa MMA - Mixed Martial Arts. Crestillä nyrkkeilyn päävalmentajana toimii vapaaottelun suomen mestari mallia 2023: Eero Antti-Poika.
MMA on brutaali laji, jossa lyödään, potkitaan,viedään alas mattoon, puristetaan, kuristetaan, lukotetaan jne. Myös toki väistetään, vaikka tässäkin lajissa otteluimenestys otetaankin hyökkäämällä ja todellakin taistelemalla. MMA on myös urheilubisneksessä lajeistamme ehkä se näkyvin kaikista, joten jos tähtäät ammattilaisurheilijaksi, valitse vapaaottelu.
Vapaaottelussa saat kovaa treeniä monipuolisesti ja opit jokaisesta lajistamme jotain, joten jos kaikki lajit kiehtoo ja olet rohkea, tämä voi olla vaihtoehtosi. Rohkeus ja kantti kasvavat kyllä, jopa jo alkeissa. Kisatessa ottelut käydään häkissä, mikä tuo lajiin lisää henkistä painetta.
Uskallatko koittaa? Ota laji tosissas ja tähtää kilpailemaan!
MMA varusteet: hammassuojat, säärisuojat, alasuojat, käsisiteet ja nyrkkeilyhanskat. Alkuun treeneissä voi käyttää myös korvasuojia tai kypärää.
Miten valita oma lajisi?
Sielulla. Sydämellä. Tai sitten logiikalla ja järjellä: mihin oma fysiikka, kyvyt ja vahvuudet ovat optimaalisimmat. Muista, että missä tahansa voit kehittyä ja edetä niin pitkälle kuin tahtoa sekä itsekuria löytyy. Niitä kamppailulajit kasvattavat varmasti ja heillä, jotka jatkavat alkeidenkin jälkeen, nälkä yleensä kasvaa kamppaillessa.
Muista myös, että lajivalinta ei ole mikään elinkautinen. Aina voi vaihtaa. Missä vaiheessa tahansa. Ja moni niin tekeekin. Toiset osuu kerralla oikeaan. Ja loput harrastavat kaikkia tai ainakin kahta. Eli meillä voit käydä läpi kaikkien lajien alkeet ja päättää vaikka sitten! Alkeiskurssimme kestävät neljä viikkoa ja pyörivät non-stoppina (pl. joululoma ja kesäloma). Tärkeintä on, että seuraat kutsua. Teet päätöksen aloittaa ja ilmestyä paikalle, loput järjestyy kuin itsestään ja oma paikkasi löytyy kyllä. Samalla pääset näkemään myös muiden lajien treenejä ja treenaja.
Miksi sitten valita kamppailusaliksesi just Crest?
Me olemme lajivalikoimaltamme ja tuntikalenterimme puolesta yksi maamme monipuolisimmista kamppailusaleista. Emme kuitenkaan niin suuri, että oppiminen ja kehittyminen jäisi liiaksi itsenäiseksi vastuuksi tai treenit ryhmäliikunnaksi. Tällä tehdään tosissaan ja jahdataan nälkäsinä tuloksia.
Olemme myös hyvien kulkuyhteyksien äärellä ja meille tullaan kauempaakin treenaamaan, sillä treenejä pyörii aamusta iltaan ja jäsenillemme sali on kulkuavaimella vapaassa käytössä silloin, kun ohjattuja tunteja ei ole.
Crest ei ole pelkästään urheiluseura, vaan myös voittoa tavoitteleva yritys, joten kehitämme sekä monipuolistamme palveluamme jatkuvasti jäsentemme tarpeiden ja yhteisen visiomme pohjalta. Miksi? Intohimosta kamppailu-urheiluun. Meille jäsenet ovat osa Crest Familyä ja samalla maksavia asiakkaita, joiden asiakaskokemus on meille arvokas ja senkin eteen teemme töitä päivittäin. Laajentamisprojektit ovat tulilla. Meillä asiakaspalvelu on auki kuutena päivänä viikossa ja kommunikoimme aktiivisesti sosiaalisessa mediassa sekä sähköpostitse. Järjestämme myös leirejä, workshoppeja sekä tapahtumia tehdäksemme yhteisöstä yhä vahvemman, tarjotaksemme osaamista myös salimme ulkopuolelta ja osoittaaksemme oodimme koko kamppailuskenelle.
No, mitä vielä odotat? Tervetuloa Crest Familyyn! 🧡
Tsekkaa seuraavat alkeet täältä.